Mikä on denguekuume?

Mikä on denguekuume?

Denguekuume on tauti, joka voi aiheuttaa lieviä, flunssan kaltaisia oireita, mutta se voi joskus kehittyä vakavammaksi sairaudeksi. Sairauden aiheuttaa denguevirus. Virus leviää tartunnan saaneen hyttysenpiston välityksellä. Voit vähentää denguetaudin riskiä välttämällä hyttysenpistoja.1

Suurin osa tartunnan saaneista sairastaa denguekuumeen lievänä, ja itseasiassa monilla oireita ei tule lainkaan. Jos niitä ilmenee, oireisiin voi kuulua kuumetta, kipuja, päänsärkyä ja ihottumaa. Denguekuumetta ei voida parantaa, eikä siihen ole olemassa hoitoa. Oireita voi kuitenkin lievittää sairauden ajan.

Noin yhdelle 20:stä denguekuumeen saaneesta henkilöstä kehittyy vakavia ja mahdollisesti hengenvaarallisia oireita.2 Silloin kyse on vakavasta denguesta.

Dengueta esiintyy yli 140 maassa ja se on levinnyt laajalle ympäri maailman.4 Tapausmäärät ovat kasvussa ja kun dengue leviää uusille alueille, mukaan lukien Eurooppaan, suuremmat epidemiat ovat yleistymässä.

Viisi keskeistä faktaa denguekuumeesta

globe
DENGUEFAKTA 1

Denguen riski on nykyään olemassa yli 140 maassa maailmassa.1,4

Patient Ben
DENGUEFAKTA 2

Denguetartunnan riski on olemassa missä tahansa, missä denguevirusta kantavat hyttyset ovat aktiivisia. Tartuntoja on vahvistettu eurooppalaisilla matkustajilla, jotka ovat palanneet Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta, Karibialta, Afrikasta, Aasiasta, Oseaniasta ja myös itse Euroopasta.7

Increase
DENGUEFAKTA 3

Toinen dengueinfektio lisää vakavan sairauden riskiä.1,11

Mozzie
DENGUEFAKTA 4

Euroopassa dengue on heti malarian jälkeen toiseksi eniten sairaalahoitoa vaativa kuumetauti ulkomailta palatessa.8

Mozzie Spray
DENGUEFAKTA 5

On olemassa varotoimenpiteitä, joita riskialueille matkustavat voivat tehdä suojellakseen itseään dengueinfektioilta.

Kokemuksia denguekuumeesta

Charlottan kokemus denguekuumeesta matkustettuaan Malediiveille
Marionin kokemus denguekuumeesta matkustettuaan Koh Lantalle, Thaimaahan

Viitteet